Uibel Apertus GV Orange


Prijs per stuk
€ 21,75

Wijngegevens

Land: Oostenrijk
Streek: Nieder Östenreich
Producent: Weingut Uibel
Druivenras: Grüner Veltliner
Inhoud: 0,75 liter
Houtlagering: Nee
Biologisch: Ja
Smaakprofiel: aromatisch, droog
Afsluiting: Schroefdop

Uibel Apertus GV Orange

Dubbelklik op bovenstaande afbeelding om volledige foto te bekijken

Zoom Uit
Inzoomen

Details

Donkergeel en troebel van kleur. In de geur veel fruit, zoals rijpe appels. In de smaak heel puur, met sappige appels en ook voldoende zuren. Absoluut een glas met veel structuur. Door de zuren wel heel doordrinkbaar met voldoende diepgang. Een perfecte kennismaking met de wereld van "Orange Wines"!

Leo Uibel is eigenaar en wijnmaker van het gelijknamige wijnhuis in Ziersdorf in Weinviertel. In zijn wijngaarden van totaal 7,5 ha werkt hij volledig biologisch en experimenteert hij met enkele methoden uit de biodynamische wijnbouw. De oogst wordt per wijngaard verricht en ook apart gevinifieerd. Op die manier maakt Leo vijf verschillende cuvées grüner veltliner, de nationale trots van Oostenrijk. Daarnaast maakt hij rode wijn van zweigelt en twee absolute topwijnen van chardonnay en pinot noir. Sinds kort experimenteert Leo ook met ‘orange’ wijnen, witte wijnen die met schil en pit vergist zijn. Zijn cuvee ‘Una’, gemaakt van de schaarse frühroter veltliner, is hiervan het eerste veelbelovende resultaat. Welke wijn van Leo je ook proeft, ze onderscheiden zich allemaal door een zeer typische, individuele eigenheid.

De aparte, amberachtige kleur van Orange wijn is simpel te verklaren. De Orange wijn heeft zijn oranje kleur door de schil van de witte druif. Anders dan bij een gewone witte wijn, waarbij het vruchtvlees na het persen direct wordt gescheiden van de druivenschil, wordt bij Orange wijn juist de schil meegenomen in het fermentatieproces. De schillen geven kleurstoffen af, waardoor de wijn donkergeel tot oranje kleurt. Een wijn die langer op zijn schillen heeft gelegen, is stabieler en kan beter bewaard worden. Een ander kenmerk van een Orange wijn zijn de tannines, die je in een normale witte wijn niet proeft. Er is een overeenkomst met het productieproces van rode wijn, hierbij fermenteren de druivenschillen ook mee. Omdat in de schillen van witte druiven pigment en tannines zitten is het resultaat van deze persing een mooie oranje, licht-goude smaakvolle wijn en dus geen egaal gekleurde wijn. De wijnen hebben een langere levensduur, zijn steviger en gastronomisch breed inzetbaar. Je drinkt ze gekoeld en door de tannines kun je ze zelfs combineren met vleesgerechten.