Uibel 'Una'


Prijs per stuk
€ 17,95

Wijngegevens

Land: Oostenrijk
Streek: Weinviertel
Producent: Weingut Uibel
Druivenras: Frühroter Veltliner
Inhoud: 0,75 liter
Houtlagering: Nee
Biologisch: Ja
Smaakprofiel: aromatisch, droog
Afsluiting: Natuurkurk

Uibel 'Una'

Dubbelklik op bovenstaande afbeelding om volledige foto te bekijken

Zoom Uit
Inzoomen

Details

Heel donkergeel en troebel van kleur. In de geur veel fruit, zoals rijpe appels. In de smaak heel puur, met sappige appels en ook voldoende zuren. Absoluut een glas met veel structuur. Door de zuren wel heel doordrinkbaar met voldoende diepgang. Een perfecte kennismaking met de wereld van "Orange Wines"!

Leo Uibel is eigenaar en wijnmaker van het gelijknamige wijnhuis in Ziersdorf in Weinviertel. In zijn wijngaarden van totaal 7,5 ha werkt hij volledig biologisch en experimenteert hij met enkele methoden uit de biodynamische wijnbouw. De oogst wordt per wijngaard verricht en ook apart gevinifieerd. Op die manier maakt Leo vijf verschillende cuvées grüner veltliner, de nationale trots van Oostenrijk. Daarnaast maakt hij rode wijn van zweigelt en twee absolute topwijnen van chardonnay en pinot noir. Sinds kort experimenteert Leo ook met ‘orange’ wijnen, witte wijnen die met schil en pit vergist zijn. Zijn cuvee ‘Una’, gemaakt van de schaarse frühroter veltliner, is hiervan het eerste veelbelovende resultaat. Welke wijn van Leo je ook proeft, ze onderscheiden zich allemaal door een zeer typische, individuele eigenheid.

De aparte, amberachtige kleur van Orange wijn is simpel te verklaren. De Orange wijn heeft zijn oranje kleur door de schil van de witte druif. Anders dan bij een gewone witte wijn, waarbij alleen het sap gebruikt wordt, wordt bij Orange wijn juist de schil meegenomen in het fermentatieproces. De schillen geven kleurstoffen af, waardoor de wijn donkergeel tot oranje kleurt. Een ander kenmerk van een Orange wijn zijn de tannines, die je in een normale witte wijn niet proeft. De wijnen hebben een langere levensduur, zijn steviger en gastronomisch breed inzetbaar. Je drinkt ze gekoeld en door de tannines kun je ze zelfs combineren met vleesgerechten.